Pensumbeskrivelse for uddannelsen i Kraniosakralterapi hos Osteopatiskolen

I denne uddannelse danner osteopatien grundlaget for vores tilgang. Der er derfor lagt vægt på, at den færdiguddannede kraniosakralterapeut har indsigt i på hvilken måde kraniosakral konceptet er tilknyttet eller placeret i osteopatien.

Herunder viden og forståelse for historisk baggrund til konceptet og hvordan den har udviklet sig siden Osteopatiens start i 1800 tallet.

Alle koncepter og teknikker i uddannelsen bygger på Osteopatiens grundlæggende principper:

kroppen er en enhed – opbygning og funktion kan ikke adskilles – kroppen er selv-helbredende.

I undervisningen er taget udgangspunkt i både biomekanisk og biodynamisk tilgang.

I kraniosakral delen af vores uddannelse gennemgår vi kraniosakral systemets anatomiske opbygning og hvad dennes funktion er. Den eksaminerede behandler skal derfor kunne emner som:

  • produktion
  • cirkulation og dræn af spinalvæsken samt
  • subtile bevægelses mønstre som disse medfører.

Alle relevante strukturer som har med dette at gøre.

Opbygning af beholderen for central nerve systemet, (hinder, knogler og suturer).

Aktive og passive palpations teknikker for vurdering af bevægelser af disse dele, samt kunne evaluere og skelne imellem restriktioner i hinde væv, knogle væv og i sutur / ledbånd imellem knoglerne.

Anvendelse af teknikker for afspænding af disse restriktioner.

Væsketeknikker for spinalvæsken – stille punkt i både fleksion og ekstension, spinalvæske pumpning, samt vurdering og manuel behandling af hjernens ventrikler.

Fascia teknikker for afspænding af krops fascia, både passive og aktive teknikker.

Palpations teknikker for vurdering af spinal nerver, og at kunne lokalisere eksterne restriktioner som forhindrer deres frie bevægelse i det omkringliggende væv, samt interne restriktioner i nerve væv og interne hævelser.

Vurdering og behandling af ryghvirvlers motility (egenbevægelse), og deres sammenhæng med det autonome nervesystem.

Teknikker for vurdering og behandling af kranie nerver samt restriktioner i de strukturer i hjernen hvor de udløber fra.

Energi teknikker både generel krops energi, men også specifikke teknikker til vurdering og behandling af meridianbaner, chakraer og andre energi strukturer.

Teorier om hvordan kroppen og psyken bliver påvirket af trauma og hvordan subtile teknikker kan anvendes i healingsprocessen.

Den eksaminerede behandler skal derfor kunne vurdere og behandle selve kraniosakral systemet samt de strukturer som det påvirker, eller omvendt kan påvirke det.

Printvenlig verison